mandag 22. februar 2010

Billedlagring og behandling på nett

Hei! Håper dere alle har kommet vel i gang med både å blogge, twittre og få nyheter enkelt med RSS. Er du i gang, oppdager du fort at det ville vært kjekt å oppbevare bilder på nettet også, å slippe å dra med seg minnepinne overalt. Ligger bildene på nett så kan du dessuten dele de med familie og venner på en enkel måte (f.eks. sende de en melding med link til siste feriealbum, arrangement, 60-årslag e.l).

Det er flere nettsteder som tilbyr deg oppbevaring av bilder, redigering og mye mer som du kan gjøre med bildene dine. Her har vi valgt å konsentrere oss om Flickr og Picasa - to av de største.

Fordelen med Picasa er at det er en enkel tjeneste, som dessuten er knyttet til Google-kontoen din, så du kan bruke samme pålogging som til e-posten din. Picasa er enkel å administrere, så dette synes jeg er et godt alternativ. For museer kan man tenke seg at en nettbasert billedbank kan være kjekt å ha dersom man vil vise bilder fra arrangement, historiske bilder, gjerne temabasert - samlingsbilder eller annet. Du kan også laste ned gratisprogrammet Picasa tilbyr som billedredigering, se http://www.picasa.com/. Det er helt supert på billedbehandling og du kan lage oversiktlig mappestruktur på PC'n din, og enkelt eksportere bilder ut til nettversjonen. Blandt redigeringsmulighetene vil jeg spesielt nevne at du svært enkelt lager collager og ikke minst kan du lage film med bildene dine med spennede overganger og du kan også legge til lydspor og tekst- så her kan du lage nettutstillinger over små temaer VELDIG enkelt. Noe for oss som driver museum!

Flickr er litt mer avansert med tagging (å gi bildet en logisk "etikett" som sier noe om innholdet) og flere andre fasiliteter, deriblandt enkel billedmoderering. Utforskningsoppgaven er derfor laget med tanke på at det er Flickr man benytter. For å bruke Flickr må du opprette en yahoo-konto - det kan du gjøre her: http://www.yahoo.com/

Utenfor oppgaven, men uansett veldig praktisk, er gode gratis billedredigeringsverktøy på nett. Et eksempel er http://www.photoshop.com/, som jeg selv bruker mye. Her oppretter du konto og kan lage egne album som du hele tiden har tilgang til. Nettstedet har til dels avansert redigering av bilder, og det kan være greit å kunne gjøre uten å kjøpe en dyr progampakke. Når du har redigert ferdig bildene dine her, kan bildene lastes ned til din datamaskin, dersom du også vil oppbevare de der.

Mange er skeptiske til å legge ut bilder på nett. Både på Picasa og Flickr kan du velge å la bildene være for spesielt inviterte. Men som en regel bør man si at man legger ut bilder man er komfortabel med at andre ser uansett, da er du på den sikre siden.

Prøv deg fram - du får det garantert til! Hilsen Hilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar