tirsdag 23. mars 2010

Kart – nødvendig for å finne fram dit du skal

Vi museer er avhengige av at folk finner oss for at de skal komme på besøk. Her gjelder det å være synlig! De fleste museer tenker at de må ha et stort og synlig skilt ved avkjørselen. De færreste tenker på at det oftest er lenge før avkjørselen at folk har bestemt seg for å besøke oss eller ikke.
Jeg kan huske bilferien i Danmark fra da jeg var liten. Diskusjonen om skal vi til høyre eller venstre, kjøre av fra motorvegen eller ikke. Slike feriediskusjoner blir det færre av. Finnes de enda, er det som regel en alltid like høfflig, men bestemt dame som korrigerer:-)
Karttjenester på nettet har eksistert veldig lenge. For eksempel Finn og Gulesider. Skriv inn navnet på der du reiser fra til dit du skal og vips har du kjørerute, avstand og estimert tidsbruk. Kjempepraktisk! Dette har jeg selv benyttet meg av mange ganger. Nå har Google maps gitt oss muligheten til å se huset dit du skal i gateperspektiv. Tjenesten er begrensa i Norge enda, og selvfølgelig ikke kommet til Møre og Romsdal. Men laster du ned Google Earth kan du få sett bilder fra Møre og Romsdal i fugleperspektiv. Dette kan du også i flere av de norske karttjenestene, men Google Earth gir deg mulighet til å legge til informasjon.

Det er nå det begynner å bli spennende! Flere av tjenestene gir deg mulighet til selv å legge inn informasjon på kartet. Sjekk museet der du jobber. Er det merket av i de ulike karttjenestene? Er det merket av riktig? Legg til opplysninger selv, eller send inn til karttjenesten så de kan rette opp eventuelle feil eller legge til opplysninger. Riktige opplysninger er viktig for å få de besøkende til riktig sted:-)
De ulike karttjeneste finner du lenker til i oppgava fra Betasuppebloggen.

Jeg tok en liten test på Sunnmøre Museum i Google Earth/Maps.

Kart kan også brukes til mer enn å finne frem. Tok du en titt på Kvadraturen, Nasjonalmuseets karttjeneste, Kulturminnesøk, Digitalt fortalts kartsøk og glem ikke Kulturminneatlas?  Spennende formidling av kunst- og kulturhistorie på nett.

Hva kan du tenke deg å bruke kart til å formidle fra ditt museum/fag/interesse område?

God tur!
Mvh Frøydis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar