onsdag 10. mars 2010

Wiki, ikkje berre leksikon!

Sier noen “wiki” tør jeg påstå at nesten alle tenker på Wikipedia. Men en wiki kan være så uendelig mye er enn et leksikon. Wiki er først og fremst et webverktøy.
Hva kan man så bruke dette verktøyet til? Gode eksempler finnes i fleng: turplanlegging, organisering av familiens gjøremål, ferier og oppgaver m.m., prosjektverktøy, internrutiner i museet, organisere lokalhistiorisk stoff, planlegge vennegjengens årlige spleisefest og jeg kan fortsette i det uendelige:-)
Det som gjør en wiki så genial, er etter min mening at de er enkle å redigere, du kan spore endringene som er gjort og endre tilbake hvis det er ønskelig, du kan gi ulik brukertilgang, du kan legge inn andre filer som supplement og du kan bruke tabeller, symboler m.m. for å visualisere og organisere innholdet.

Hvordan skriver man så i en wiki? Ta en titt på Wikipedia. Legg merke til at de hele tiden legger lenker i de ordene som kan gi mer informasjon fra et annet sted i Wikipedia, eller henviser til et annet nettsted. Dette gir en kildehenvisning som er veldig viktig for utvidet forståelse og mulighet for å tilegne seg mer kunnskap eller sjekke validitet. Dette er noen dere museumsfolk har peiling på!

Utfordringen fra meg denne gange er:
Bruk kildehenvisninger/lenker slik som forklart over når du skriver et innlegg på et nettsted. Om det er , blogg,  wiki, diskusjonssted eller annet, det er uansett viktig å vise til kildene!
Hvordan? Merk ordet du vil ha lenket til og trykk på symbolethyperlenkesymbol hyperkobling/lenke eller høyreklikk på musa når den er over det merka ordet og velg hyperkobling i menyen som kommer opp.

Lykke til fra Frøydis!



PS: Skriver du en artikkel til Wikipedia? Det kan være spennende å tenke seg at denne kan brukes mange andre steder også, med litt omarbeiding...Eks: Digitalt fortalt, museets hjemmesider, bloggen din/museets, lokalhistorisk wiki, m.m. Om å gjort å få utnytta det du først har produsert, ikke sant?

2 kommentarer:

  1. Ja, da fikk jeg til å legge inn noen lenker til wikipedia på bloggen min. Ikke så vanskelig. Interessant faktisk.

    Birgitte.

    SvarSlett